Rešavanje problema narkomanije, odvikavanje i sprečavanje

Problem narkomanije sve češći je problem našeg društva. Naša agencija uspešno radi na sprečavanju i rešavanju problema narkomanije. Radimo skidanje sa droge i veoma smo uspešni u tome. Pored toga radimo i resocijalizaciju nakon skidanja, pomoć celoj porodici i psihološko savetovanje. Tokom skidanja sa droge, lice koje je pod terapijom, ne oseća posledice krize jer u saradnji sa klinikom „ubijamo“ krizu i do 95%.
Često nas angažuju roditelji da proveravamo njihovu decu, i u velikom broju slučajeva nailazimo baš na to da njihovo dete koristi drogu. Neretko se dešava i da roditelji, prijatelji, poslovni partneri ne primete to na vreme, ali za skidanje sa droge nikada nije kasno!

Kako da prepoznate da li je neko zavisnik od droge: promene u ponašanju, duže odsustvovajne od kuće, periodično izdvajanje od ukućana i zaključavanje u sobu ili neku drugu prostoriju, nagle promene raspoloženja, poremećen ritam spavanja, promene u funkcionisanju na poslu ili u školi, gubitak volje i koncetracije, nezainteresovanost za ranije hobije, novo društvo ili devojka sa kojima ne želi da Vas upozna, gubitak na težini, pojačano trošenje novca, kradja novca, predmeta ili dragocenosti iz kuće, agresivno ponašanje koje izazivaju neke droge, tajni razgovori ili nerazumljive sms poruke…

U zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i njihovog uticaja, po uzimanju, možete primetiti sledeće: nerazumljiv, nepovezan, brz, ili usporen i otežan govor,osoba može čak da priča sama sa sobom, ili da iznosi paranoidne ideje, može biti jako agresivna,  verbalno i fizički, ili ekstremno vesela bez jasnog razloga za česte provale smeha, često može imati krvave oči, zenice su ili kao glava čiode ili jako proširene, često se oči cakle, ne može da zaspi, ili spava jako dugo tako da osobu roditelj jedva probudi. Svi ovi znaci ne moraju biti prisutni zajedno, ali ako je neko ušao u problem bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci uočićete bar nekoliko, što je sasvim dovoljno za preduzimanje odlučnih koraka ka rešavanju problema.(Dr. Maja Jaćimović)

Obratite pažnju na razgovore koje vodi Vaše dete. Svaka droga ima nekoliko naziva u žargonu i evo nekih:
Marihuana, hašiš (trava, vutra, gras, zeleno, gandža, hedovina, hibrid, brid, džidža, skank, šit, polen, sprava, vujspra, džok, kdžo, kajdžo, buksna, palica…)
Heroin (dop, ujdo, pajdo, žuto, tožu, hors, dopuna, paja, jupa, ups…)
Kokain (koka, kokta, koks, lobe, belo…)
Spid (spid, ds, brzina, zina, patike, apgrejd…)
Ekstazi (bombone, ekseri, keksići, bombonice, čavli, ankeri…)
Lsd i magične pečurke (esid, trip, slika, kesli, jpg, hofman, dropsica, biciklista,  vuglji, gljive, čurke, psilocibe, havajke…)

Ukoliko primetite ili samo posumnjate da se Vaše dete ili neko blizak Vama drogira, pozovite nas.